Actos conmemorativos

*[8 d'abril. Dia Internacional del Poble Gitano] (texto en catalán)*

Avui 8 d'abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano en reconeixement de la seva història, la seva llengua i la seva cultura.

La data commemora la celebració a Londres, l'any 1971, del Primer Congrés Internacional romaní/gitano, en què es va aprovar una bandera i un himne comuns i es va acordar treballar per demanar el reconeixement de les Nacions Unides a la comunitat gitana. La bandera, de color verd i blau, simbolitza el cel i el camp, amb la roda vermella al centre, que simbolitza el camí des de l'Índia i cap a la llibertat. L'himne gitano, Gelem, gelem (“Vaig caminar, vaig caminar”), commemora els gitanos i gitanes víctimes del nazisme.

El poble gitano ha viscut una persecució ètnica des dels seus orígens, i així, ha patit deportacions i empresonaments en moltes ocasions al llarg de la seva història. En aquest dia, cal recordar aquesta persecució ètnica i denunciar la discriminació que es continua vivint encara avui en dia, en què els gitanos segueixen enfrontant-se a prejudicis profundament assentats en molts països europeus, i que són víctimes de la violència, motivada pels discursos d'odi i actituds xenòfobes i racistes.

En l'actualitat, la comunitat gitana a Catalunya i Espanya encara pateix greuges socioeconòmics, que en ocasions arriben fins i tot a l'exclusió, així com discriminacions en àrees tan essencials com l'educació, accés a l'habitatge i l'ocupació.

Segons l'informe publicat per l'Agencia Europea pels Drets Fonamentals (FRA), el 90% dels enquestats viuen per sota del llindar de pobresa; dos terços estan fora del mercat de treball i l'esperança de vida de la població gitana està entre 10 i 15 anys menys que a la resta de la població europea. Aquests greuges són especialment significatius i s'han vist agreujades amb motiu de la crisi sanitària per la Covid-19.

L'emergència generada per la Covid-19 ha posat en relleu actituds que ja existien en condicions ordinàries i ha emfatitzat unes altres. Des que va esclatar l'Estat d'alarma, la comunitat gitana ha estat un dels principals objecte de racisme, juntament amb la comunitat xinesa, amb missatges que els culpabilitzen de ser focus emissor de la Covid-19 a diverses ciutats de l'Estat.

L'antigitanisme es una de les formes de racisme més esteses a Europa i a casa nostra. Aquesta forma de racisme es manifesta de forma recurrent i és comunament banalitzada i pot adoptar múltiples formes d'expressió, entre elles els discursos d'odi.

Cal fer especial menció a la situació que pateixen les dones gitanes, que enfronten una triple discriminació fruit de la seva pertinença de gènere, classe i cultura minoritzada.

Des de l'Ajuntament de Castelldefels mostrem el nostre rebuig a qualsevol tipus de violència i discriminació racial. Rebutgem firmament l'antigitanisme en totes les seves dimensions: des de la dimensió simbòlica entorn als discursos, imatges i textos que representen a les persones gitanes d'una forma estereotipada; fins a una dimensió material en la que es manifesten les desigualtats en l'accés a l'habitatge, ocupació i l'educació.

Avui dia 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano,és un bon dia per demanar que finalitzin les pràctiques discriminatòries contra la comunitat gitana i que els drets que com a ciutadans i ciutadanes els corresponen, els siguin plenament reconeguts i garantits en la pràctica social i institucional.


27 de enero - Día Internacional de Conmemoración en Memoria de las Víctimas del Holocausto y Prevención contra los Crímenes contra la Humanidad

DÍA INTERNACIONAL DE CONMEMORACIÓN A LAS VÍCTIMAS DEL HOLOCAUSTO Y PREVENCIÓN DE CRÍMENES CONTRA LA HUMANIDAD
Castelldefels 27 de enero de 2020 - 12:00 h
Plaza de Neus Catalán

"MANTENGAMOS-NOS JUNTOS"
 

El DÍA INTERNACIONAL DE CONMEMORACIÓN A LAS VÍCTIMAS DEL HOLOCAUSTO Y PREVENCIÓN DE CRÍMENES CONTRA LA HUMANIDAD se conmemora cada 27 de enero en recuerdo de la liberación del campo de concentración y de exterminio de Auschwitz-Birkenau el 27 de enero de 1945 . Hoy, precisamente, se cumplen 75 años de este evento.

 • El objetivo de la conmemoración es recuperar la memoria histórica de la Shoah, el genocidio contra el pueblo judío, que comportó el exterminio de más de 6 millones de judíos.
 • También se recuerda el Porraimos, el genocidio contra el pueblo gitano, con más de 400.000 víctimas.
 • Y asimismo rememoramos la persecución y asesinato de republicanos y republicanas catalanes y españoles deportados a los campos nazis, de opositores al régimen nazi, homosexuales, personas con trastornos de salud mental, testigos de Jehová, etc.
 •  

Poco después, el 5 de mayo de 1945, se liberó el campo de concentración nazi de Mauthausen-Gusen, donde fueron deportados y deportadas más de diez mil republicanos y republicanas procedentes de toda España, entre las que había una mínimo de veinte -y-dos personas procedentes de trece pueblos del Baix Llobregat: personas de Gavà, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat, Esparraguera, Molins de Rei, Cervelló, Olesa, El Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, San Clemente , Sant Esteve Sesrovires, Santa Coloma de Cervelló y Torrelles de Llobregat.

 

Para mantener viva la memoria, este año, el 5 de mayo se conmemorará el Día de Homenaje a los catalanes y españoles deportados y muertos en Mauthausen y en otros campos y en todas las víctimas del nazismo de España.

 

En este año 2020, y con motivo del 75 aniversario de la liberación de los campos nazis, queremos rendir homenaje, recordar y honrar a todas aquellas personas que fueron víctimas, como los resistentes y luchadores y luchadoras antifascistas que sufrieron la deportación, así como para poner en evidencia las causas y las consecuencias de aquellos hechos.

 

Y también para revalidar el compromiso de luchar contra el fascismo, el antisemitismo, el racismo y toda otra forma de intolerancia que pueda conducir a actos violentos contra determinados grupos humanos.

 

Siete decenios y medio después de los hechos, todos los estados comparten la responsabilidad col • lectiva de abordar los traumas que aún están vivos entre la población afectada y mantener medidas que permitan recordar todo lo que significó la enorme violencia que se sostuvo contra millones de personas.
 

Esta responsabilidad obliga, sobre todo, a educar sobre las causas, las consecuencias y la dinámica de estos delitos, así como fortalecer la resiliencia de los jóvenes contra las ideologías de odio.

 

Dado que los genocidios y otroscrímenes atroces siguen pasando en varias regiones del mundo y dado que, como estamos presenciando, se vive de nuevo un aumento mundial del antisemitismo y de los discursos de odio, la celebración de un día como el de hoy nunca había sido tan relevante en Europa desde que finalizó la Segunda Guerra Mundial.

 

Este año, de acuerdo con el Memorial del Día del Holocausto, hemos escogido como lema de esta conmemoración "Mantengámonos juntos", a fin de visualizar la unidad que deportados y deportadas manifestaron dentro de los campos, para freno frente a la supervivencia ya la resistencia ante el enemigo común, y también el mensaje internacionalista de lucha contra el fascismo y para la construcción de un mundo nuevo, justo, en paz y solidario. Un mensaje en favor de una unidad que hoy es más necesaria que nunca.

 

Y lo queremos hacer, como siempre, con toda la ciudadanía de Castelldefels y el máximo protagonismo de los jóvenes, los chicos y las chicas de los centros de secundaria de Castelldefels y todas las entidades cívicas de la ciudad.


21 de mayo - Día Internacional de la diversidad


20 de junio - Día Internacional de las personas refugiadas


*[Día Internacional de las personas migrantes] (texto en catalán)*

PROGRAMA JORNADES MIGRACIÓ I CIUTADANIA. Del 10 al 18 de desembre del 2021.

               TALLERS

Activitat prèvia:

De l'1 al 20 de desembre, tallers de sensibilització als centres educatius de la ciutat: Taller Entre Kultures i La meva història importa: relats de migracions, a càrrec de CEA Interculturalitat i Institut Diversitas.

 

 • 10 de desembre

  TEATRE FÒRUM

  Creant cures és un projecte de l'Ajuntament de Castelldefels desenvolupat per La Xixa. Es tracta de la creació d'espais de debat al voltant de les persones que s'encarreguen de tenir cura de nosaltres a la nostra societat.

  Allibereu la Sara! és una peça de teatre fòrum de La Xixa Teatre que planteja la pregunta sobre què pot fer una dona, migrant i treballadora davant de diferents situacions que troba a la seva vida quotidiana. En to de comèdia crítica, La Xixa crea aquesta peça de teatre fòrum i convida el públic a canviar la situació en escena i així buscar entre totes i tots alternatives davant els diferents conflictes que han d'afrontar.

  Centre Cívic Canyars, a les 18h (c/ Església 116).

   

 • 11 de desembre

  ESPECTACLE DE CLOWN SOCIAL

  Joves per la convivència. Espectacle de clowns al carrer que convida la ciutadania a reflexionar sobre els rumors i els estereotips que circulen entorn de la immigració d'una forma lúdica i interactiva.

  Pl. de l'Església, a les 12 h.

   

 • 13 de desembre

  XERRADA

Què és Refugees Welcome i on s'ubica en l'acollida de persones refugiades a Castelldefels?”

Presentació del projecte de Cultura de Benvinguda de Refugees Welcome, amb 4 anys d'activitat al territori. Compartir els reptes i experiències de l'entitat, explorar sinèrgies i difondre la visibilitat d'aquesta alternativa d'habitatge tant per a persones locals com refugiades i sol·licitants d'asil, que busquen un habitatge digne.

Inscripcions a l'adreça: administracio@refugees-welcome.es

Can Roca de baix, a les 19h (c/ Bisbe Urquinaona, 17 –al costat de la Biblioteca).

 

 • Dijous 16 de desembre

  DOCUMENTAL

  Cinefòrum Docs Mother dirigit per Myriam Bakir (62 min). Marroc i França (2020).

  Al Marroc, es pot empresonar una dona si es queda embarassada i no està casada.

  L'associació Oum El Banine combat aquesta injustícia amb coratge i tendresa.


↑ subir
©
Ayuntamiento de Castelldefels
Plaza de la Iglesia, 1 - 08860 Castelldefels
Teléfono: 93 665 11 50